Woonbootmuseum

Aan boord

foto

Via vijf treden daalt u af in het achterste gedeelte van het schip. Straatgeluiden verstommen en maken plaats voor scheepse geuren en kleuren en (soms) het gevoel van een lichte deining. Met een lengte van 23 bij 4,5 meter en een effectief woonoppervlak van 80m² heeft deze woonboot de grootte van een gemiddeld appartement in Amsterdam.

Toen het schip nog als vrachtschip werd gebruikt woonde de schipper met zijn gezin in het achterste deel. In 2008 is het gerestaureerd en in oorspronkelijke staat teruggebracht. Hierdoor krijgt u een goed inzicht van de leefomstandigheden vroeger aan boord. Tegenwoordig is het prima wonen op het water: er is ruimte genoeg. De grootte en de hoogte van de woonkamer doen veel mensen verbazen. In de oer-Hollandse woonkamer met jaren vijftig interieur kunt u lekker wegzakken in een oude rookstoel en genieten van een cappuccino of warme chocomel. Zo zittend krijgt u het gevoel dat u echt bij iemand op bezoek bent.
Naast de keuken is er een plekje voor de museumwinkel met o.a. diverse boeken over woonboten. Voorin de boeg is prachtig te zien hoe de staalplaten waarvan dit schip gemaakt is, met klinknagels aan elkaar zijn gezet.

 

Veel gestelde vragen:

Aan boord krijgt u een "stille gids" die de meest gestelde vragen beantwoord. Deze beschrijving is in 20 talen beschikbaar. De plattegrond leidt u door het museumschip. Een diapresentatie, modellen van woonboten, foto's en inkijkmappen vullen dit beeld aan. Zo kunt u lezen en ervaren dat wonen op het water een unieke, leuke gezellige moderne woonvorm is.

In het gastenboek kunt u de mening van andere bezoekers lezen.

Door uw bezoek helpt u mee aan de instandhouding van een stukje maritiem erfgoed. Het museum is een privé initiatief en draait geheel zelfstandig zonder subsidie.

Prinsengracht 296 K
1016 HW Amsterdam
020-4270750


dwarsdoorsnede woonboot