Skip to main content
 

Welkom aan boord!

Het Woonbootmuseum biedt u de unieke mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om in een woonboot te wonen op een van de Amsterdamse grachten. Het museum is gevestigd op de “Hendrika Maria”, een voormalig vrachtschip gebouwd in 1914. Het vroegere laadruim is nu als knusse woonruimte ingericht en voorzien van alle gemakken. U zult versteld staan van de ruimte en het comfort aan boord.

Als woonbootbewoner merkte ik vaak dat voorbijgangers nieuwsgierig waren naar het interieur van mijn woonboot. Ik werd bestookt met vragen. Hoe kom je aan water en elektriciteit? Waar gaat het afvalwater naar toe? Is het niet koud, vochtig en donker aan boord? Vragen waar iedereen graag antwoord op wil. Zo is het idee ontstaan om een woonboot open te stellen voor publiek.

AMSTERDAM WOONBOTEN - DE UNIEKE MANIER VAN LEVEN

De woonboten in Amsterdam weerspiegelen een spectaculaire vorm van wonen op het water. Een bezoek aan het boothuis in Amsterdam geeft u inzicht in deze levensstijl. Veel Amsterdamse woonboten lijken van buiten op elkaar, maar zijn van binnen totaal anders. Het merendeel van de boten zijn oudere (meer dan 100 jaar) vrachtschepen die tot drijvende huizen zijn omgebouwd. U zult verrast zijn hoe ruim en gezellig het aan boord is. Uiteraard moet de ruimte efficiënt worden gebruikt, zodat je geen waardevolle vierkante meters verspilt aan het populaire stadscentrum genaamd Jordaan.

In het stadscentrum kan de vierkantemeterprijs rond de 10.000 EUR en hoger liggen. Woonboten in Amsterdam begonnen vroeger als een goedkope manier van leven, maar zijn tegenwoordig getransformeerd in een even duur woonalternatief.

Neem een ​​kijkje in ons botenmuseum en voel je een tijdje een woonboot-local! Koop je tickets.

Bootmuseum van de grachten Amsterdam

Het Bootmuseum van de grachten werd in 1996 geïnitieerd door Vincent van Loon. Het is gelegen in de populairste gracht van Amsterdam: de Prinsengracht. Het idee hierachter was om bezoekers toegang te geven tot het eerste botenmuseum aan de grachten en inzicht te geven in hoe het voelt om op het water te wonen. Met een diashow, video-animaties en interessante boeken over zowel oude als moderne grachtenpanden belicht het museum de voor- en nadelen van deze manier van leven. Maar ook veel andere vragen over de grachten in Amsterdam worden in dit museum beantwoord. Gelegen aan de grachten wordt er ook meer uitgelegd over de rijke geschiedenis van het grachtenstelsel en hoe het zich ontwikkelde tot een stad vol woonboten. Mis je kans niet, want in welke andere stad heb je de kans om een ​​grachtenmuseum te bezoeken dan in Amsterdam?

owners houseboatmuseum

Robert & Carl
woonbootmuseum

Vandaag geopend
10:00 - 17:00

Bezoekersinformatie

Museumadres

Prinsengracht 296 K
1016 HW Amsterdam

info@houseboatmuseum.nl
+31 (0) 642 893 868

Openingstijden

Wij zijn vandaag geopend van 10:00 – 17:00 uur

Bezoekersinformatie